Skip to content

Listsystemet

december 7, 2011

Det fanns en tid i livet när jag jobbade mycket med listor. Jag organiserade och rangordnade och prioriterade. Allt sammanfogades i olika skrivblock och skrivböcker. De avklarade punkterna ströks och bockades av och så var man ännu lite närmare målet som kunde vara allt ifrån fredag kväll, sommarlov, disco eller en ridtävling.

Ibland hände det att jag missade punkter, gled utanför tidplanen och blev stressad. En missad punkt ledde snabbt till en ny, och så en tredje och en fjärde. Till slut fallerade hela listsystemet och jag kände hur marken gled åt olika håll under mina fötter. Skulle jag ramla ner i det ångestbottnade avgrundshålet? Jag stod och vacklade ett tag, men så kom jag på hur jag skulle göra.

Jag skiter i listorna! Hurra! Sedan dess lever jag ångestfritt även såhär i juletider.

Julpyntet byggs upp systematiskt i den lilla lägenheten. En julkula här, en ljusstake där. En glittrig gran i bokhyllan och häromdagen slog några hyacinter ut på fönsterbläcket.

Vissa saker vet man måste fixas, som julklappar till familjen. Men alla vännerna kanske inte måste ha? Och jag tänker faktiskt skippa både pepparkaks- och lussebullebaket i år. Får jag tid någon dag här innan jul kanske det blir av, men annars klarar jag mig på köpta. Det blir så mycket enklare om man tar julen lite som den kommer.

För att pausa lite i julighet passade vi på att göra en riktigt god svampmacka till frukost häromdagen (vi har fortfarande fett med fryst svamp i frysen). Vittvin, bacon och grädde. Mmmmmmmm…

Den bästa svampstuvningen (off season!)

2 pers

1 liter kantareller
smör
1 scharlottenlök
5 strimlor bacon
1/2 dl vittvin
1/2 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
slätbladig persilja
2 brödskivor

Lägg svampen i en varm stekpanna, låt vattnet koka ur och lägg ur en stor klick smör. Finhacka löken och lägg ner den med baconet klippt i småbitar. Fräs allt tills löken är genomskinlig, baconet lite knaprigt och svampen fått fin yta. Häll på vinet och låt koka in. Salta och peppra och slå sedan på grädden. Låt allt puttra 2-3 minuter.
Stek favoritbröd i smör på båda sidor. Lägg upp på tallrikar och på med stuvning. Finhacka persilja och strö ut över. God jul #1.

About these ads
5 kommentarer leave one →
 1. december 7, 2011 20:26

  Jag tror inte heller på julstress. Och så gillar jag inte julmat, så då blir det ingen sådan heller. Däremot är det ju en högtid, så då tycker jag att man ska äta mat som är väldigt god, kanske lite dyr och svår, så där. Något lite extra, liksom. Ungefär som svampstuvning till frukost alltså :)

 2. december 8, 2011 00:22

  Jag gillar hur du tänker!!

 3. december 11, 2011 09:48

  Najs blogg!
  Nu skall jag läsa tillbaka i gamla inlägg här, därefter rafsa fram en svamppåse ur frysen. Tack för inspiration.

  • Ulrika permalink*
   december 11, 2011 15:18

   Tack själv för berömmet!

 4. december 11, 2011 11:40

  Hej, looong time no see! Hoppas det är bra med dig! Jag håller med om julstöket, hur mysigt är det att stressa runt som en skållad råtta för att fixa fint och handla ihjäl sig- det är bra att ställa frågan ”för vems skull?” ibland (läs: OFTA) :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: