Skip to content

Den tröttsamma fisksoppan och en ny upptäckt.

januari 20, 2012

Den här bloggen börjar bli något av en restaurangprovarblogg. Men faktum är att mitt enda försök till matlagning den här veckan blev totalt misslyckat. Läs nedan.

Varje gång jag har lite tid, men ändå tycker att det är på sin plats med lagad mat slutar det alltid med att jag lagar fiskgryta. Och varje gång jag lagar fiskgryta slutar det med att jag plockar på mig fisk (uppenbarligen), Muttis tomater på burk och paprika. Och varje gång jag plockat på mig de här varorna slutar det med att fiskgrytan smakar ungefär lika dant, med vissa undantag. Det är tråkigt. I måndags försökte jag variera mig med lite rökigt paprikapulver, men det gjorde verkligen ingen gladare. Att jag inte hade tålamod nog att koka färdigt potatisen var ännu ledsammare. Så jag skiter i den där fiskgrytan for now och berättar istället om min fantastiska upplevelse på Restaurang Ekstedt som jag faktiskt tror kvalade in på min topp-tre bästa restauranger i Stockholm.

Konceptet är utan el, med eld. Allt tillagas alltså med hjälp av deras vedeldade ugnar/eldar (tre stycken om jag förstått saken rätt). Med hjälp av skorstenar, heta stenar, gjutjärnspannor och diverse galler, tång och krokar åstadkommer de de allra mest fantastiska skapelser. Vi åt en fyrarätters till det överkomliga priset av 680 kronor. Ett riktigt pangpris om du frågar mig. De rökta musslorna i den första förrätten gav mig ångest när de tog slut, hummern och den perfekt chiliheta fonden var bäst i den andra och sen kom renen. Oh renen! Det var det ljuvligaste stycke ren jag smakat i mitt 23-åriga liv. Efterrättens salta kolaglass med de flamberade frukterna (dadlar, fikon och äpplen) la sig som ett våtvarmt omslag runt mina inre organ och jag somnade mätt och lycklig.

Det enda man bör veta innan ett besök är lika fundamentalt som vid ett träningspass eller en friluftsdag: Kläder efter tillfälle. Ekstedts bolmande eldar sprider en trevlig lägereldslukt i hela lokalen (som påminner lite grann om en überlyxig fjällstuga). Men den sätter sig i kläderna. Bara så ni vet. Undvik ull och era dyraste kemtvättsklänningar.

(jag bar jeans, en ulltröja och en t-shirt som det står ”Get mad” på).

About these ads
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: