Skip to content

I saluhallen

maj 6, 2012

Flanksteken sitter på kossans mage, åt ljumsken till och är svingod. Det är en tunn, ganska bred tunga kött med långa, längsgående fibrer. Flanksteken är en av mina absoluta favoritdetaljer när det kommer till kött och den här biten köpte vi i saluhallen i lördags.

Åh herregud.

Det blir så konstigt när jag ska handla i saluhall. Jag vill vara tuff och ball och berätta att jag faktiskt visst vet vad i alla fall vissa av delarna heter. Men alla de där gubbarna bakom disken gör mig så osäker och liten. Det är jättekonstigt. Alla andra situationer jag kan tänka på är jag precis tvärtom. Jag hinner liksom inte ens ta sats för att börja prata innan de vevar igång sitt snack. Det kanske är för att deras golv är ett steg högre än mitt? Jag är i och för sig ganska lång, över en och åttio, men blir fortfarande några huvuden lägre. Det är kanske svårt att se där uppifrån? Vad det än beror på slutar det alltid med att de ger mig för lite eller för mycket kött eller lite fel del. Jag känner mig alltid lite lurad när jag går därifrån. Vore det inte för köttet, osten och fisken skulle jag nog inte handla i saluhall över huvud taget.

En jävligt god sallad helt enkelt.

Grillad flankstek och mozarella-nektarinsallad med mynta och citron

4 pers

800-900 g flankstek
salt
peppar 
olja

en boll riktig buffelmozarella
4-5 nektariner
god sallad
smör
ev. lite råsocker
1 kruka mynta
1/2 citron
1/2 dl olivolja
salt
peppar

Börja med att gnida in köttet med salt och ställ åt sidan. Klyfta nektarinerna och stek dem gyllenbruna i rikligt med smör, strö lite råsocker och flingsalt över mot slutet. Finhacka mynta och blanda med den godaste olivolja du kan hitta. Pressa i citronen och smaka av med salt och peppar.
Hetta upp en grillpanna  (eller en riktig grill!). Pensla köttet med lite rapsolja. Stek eller grilla köttet, vänd efter 30 sekunder på varje sida, tills köttet är som du vill ha det. Lägg och vila medan du gör det sista på salladen.
Lägg sallad på ett fat. Varva mozarella, riven i stora bitar med fingrarna med stekta nektariner. Avsluta med att ringla över myntadressingen. Vispa ur nektarinpannan med lite rödvin och köttsaft om du lyckats fånga upp någon och häll över köttet vid servering.

Servera med gott bröd, olivolja och ett ganska fruktigt rödvin. 

About these ads
4 kommentarer leave one →
 1. maj 6, 2012 23:05

  din blogg är fan bäst. du får en ickeköttätare som mig att tro att jag älskar kött.

 2. Josefin permalink
  maj 7, 2012 20:06

  Jag förstår vad du menar med att man känner sig nedvärderad i en Saluhall. Jag är 20 år, kring 1,72 och kan visserligen inte allt om kött, men när jag ska handla i en saluhall vet jag oftast vad jag vill ha. Men ändå blir jag alltid jätte obekväm. Säljarna beter sig inte alls likadant när t.ex. min pappa är med och handlar. Åh jag hatar det där…

 3. maj 19, 2012 14:38

  Det där låter bekant. Sedan när de frågar om det de lagt på vågen är ok så säger jag bara ”Ja, tack det är bra så” för att en halv sekund senare inse att det ju faktiskt är antingen för lite eller för mycket.

Trackbacks

 1. Sen sist har jag… « Blod, svett och svartpeppar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: